Acasă Eveniment 30 de monede vechi confiscate de la secretarul comunei Zăneşti

30 de monede vechi confiscate de la secretarul comunei Zăneşti

1703
0
DISTRIBUIȚI

Cezar Georgel Ciubotaru, secretarul comunei Zăneşti, a rămas ieri fără 30 de monede (22 de argint şi opt din aur). El a încercat să vândă monedele pe internet. În acel moment poliţiştii au intrat pe fir şi i le-au confiscat.

Secretarul de la Zăneşti a încălcat legea atunci când a încercat să vândă monedele pe o piaţă nereglementată. Potrivit legii referitoare la protejarea patrimoniului mobil „vânzarea publică a bunurilor culturale mobile aflate în proprietate privată sau intermedierea vânzării se efectuează numai prin operatori economici autorizaţi, cu respectarea prevederilor legale“.

Evident afectat de cele întâmplate, Cezar Ciubotaru a refuzat să declare ceva despre cele întâmplate. Nu a pomenit nici măcar care era valoarea estimată a monedelor ce i-au fost confiscate. Se pare însă că încerca să vândă monedele cu aproximativ 2.500 de euro.

„Mondele sunt de la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar una este din secolul XVIII. Persoana în cauză le-a scos la vânzare pe internet fără să deţină autorizaţie de vânzare pentru bunuri mobile. În Neamţ sunt trei agenţi economici care au acest drept, în baza documentelor emise de Ministerul Culturii. În prezent, monedele se află în custodia Muzeului de Istorie şi Arheolegie Neamţ. Cel de la care au fost confiscate are posibilitatea să conteste acţiunea noastră, iar până instanţa va da o hotărâre, monedele vor rămâne la muzeu“, a declarat comisarul Vitalie Josanu, din cadrul IPJ Neamţ.

Ieri, Cezar Ciubotaru a depus o cerere la Direcţia pentru Cultură şi Culte Neamţ prin care solicită să i se spună dacă monedele fac sau nu parte din patrimoniu lmobil. Reprezentanţii instituţiei           i-au explicat la rândul lor că a greşit în momentul în care a scos la vânzare pe piaţa liberă şi că petiţa sa va primi răspuns în conformitate cu reglementările legislative în vigoare.

(S. D.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here