Acasă Eveniment Atenţie! Furt prin metoda alimente „chilipir“

Atenţie! Furt prin metoda alimente „chilipir“

1561
0
DISTRIBUIȚI

l victimelor li se oferă bunuri foarte ieftine, care însă nu mai sunt livrate ulterior

O nouă  metodă de escrocare a început să fie practicată în judeţ; ţintele fiind, ca de obicei, persoanele în vârstă. Spre deosebire de metoda „accidentul“, de data aceasta sumele vizate de infractori sunt mult mai mici, iar banii reprezintă contravaloarea unor produse alimentare, care însă nu mai sunt livrate. Până să ajungă la „ţintă“, suspecţii fac cercetări în preajma locuinţei potenţialei victime, interesându-se la vecini dacă bătrânul sau bătrâna locuiesc singuri, ce vârstă au, dacă au copii, cum se numesc şi eventual cu ce se ocupă. Odată stabilit profilul, aceştia trec la atac.

Lapte de capră eco

Într-unul din cazuri, petrecut săptămâna trecută, un bărbat de 76 de ani a fost păcălit de o individă care s-a recomandat ca fiind trimisă de fiica lui (Alina), pentru a-i vinde nişte lapte de capră. Bătrânul nu a fost abordat direct, ci prin intermediul soţiei, care este bolnavă, şi care a fost acostată în faţa blocului. Credulă, femeia a dus-o pe necunoscută în casă.

„Mi-a spus că a vorbit cu fata noastră pentru cinci litri de lapte de capră. Era o ţigancă, dar parcă mi-a luat minţile. A zis că dacă vreau, pot să iau mai mult, că are de unde să-mi aducă. Atunci i-am spus să îmi aducă încă trei, deci opt litri. Nu mi s-a părut curios, că pe la uşi mai vin oameni care au produse şi le vând. Noi luăm şi ouă de la o altă femeie, din Cândeşti. Asta cu laptele a venit la mine în dormitor, să-i dau banii. I-am dat 200 de lei, iar marfa făcea 120. A spus că-mi aduce restul de 80 de lei când vine cu laptele. Mi-a spus că dacă vreau şi pulpe, poate să-mi aducă de la ţară. N-am vrut. A plecat şi n-a mai venit“, a povestit pietreanul înşelat. Când şi-a dat seama că fusese păcălit, el şi-a sunat fata care i-a confirmat că nu trimisese pe nimeni la el cu produse de vânzare. Deşi păcălit, el nu a depus plângere la Poliţie.

Ied la superpreţ

Printr-o întâmplare aproape la fel a trecut şi un alt pietrean, care stă în cartierul Dărmăneşti. Bătrânul, de 65 de ani, a fost la un pas să cumpere un ieduţ la un preţ de „superofertă“ chiar înainte de Paşte, dar o bănuială de moment l-a scăpat de înşelătorie.

„A venit un individ pe la bloc şi m-a întrebat dacă ştiu vreun instalator, că are probleme cu ţevile de la baie.             I-am spus că nu ştiu. S-a mai învârtit o vreme, era sâmbătă după-amiază, după care m-a întrebat dacă am lucrat ca sudor. Lucrasem, ce-i drept, se vede că era bine informat. Apoi s-a făcut că pleacă şi când era gata, numai ce m-a întrebat dacă nu vreau să cumpăr un ieduţ. Normal că am zis da, cine n-ar fi vrut? Mi-a zis că pentru mine e 300 de lei, că-l dă ieftin, că are nevoie repede de bani. Nu aveam banii la mine şi i-am spus să revină pe seară, ca să fac rost. A venit, dar nu făcusem rost de bani. Nu mi-am dat seama nici atunci că e păcăleală. S-a întors şi după Paşte şi a insistat. I-am spus că-l iau cu încă cineva. Ne-am dus spre o maşină unde ar fi trebuit să fie iedul şi, în drum, mi-a cerut 230 de lei, că atâta aveam. Am zis că nu îi dau, că trebuie să văd iedul. N-a vrut şi atunci m-am enervat. Când a văzut că nu sunt de acord să fac tranzacţia înainte, a plecat“, a povestit Sorin Vârlan.

Deoarece astfel de situaţii pot apărea oricând, poliţiştii le recomandă celor abordaţi cu astfel de pretexte sau cu orice alte propuneri de „afaceri avantajoase“ să nu plătească niciodată în avans şi să nu îi primească pe necunoscuţi în locuinţe. Totodată, dacă în cadrul discuţiilor cu suspecţii se pomeneşte despre rude sau alte cunoştinţe, este bine ca respectivele să fie contactate înainte de orice tranzacţie!

(Mihai SAVA)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.