Acasă Social Cardul de sănătate, un fel de drob de sare

Cardul de sănătate, un fel de drob de sare

1227
0
DISTRIBUIȚI

Utilizarea obligatorie a cardului de sănătate ar putea produce mai mult haos decât ordine, sunt de părere reprezentanţii medicilor de familie din judeţ. Înainte cu doar câteva zile de 1 septembrie, medicii de familie spun că foarte mulţi pacienţi de pe listele lor nu au nici la această dată cardul în baza căruia se acordă consultaţiile. Doctorii spun din start că se vor isca certuri cu pacienţii care vor ajunge la cabinet fără card, ori fără adeverinţă de asigurat, pentru că nu vor primi servicii medicale, iar în acest moment în custodia Casei de Asigurări de Sănătate sunt peste 10.000 de astfel de documente ne-ridicate. „Pentru oameni şi pentru medici va fi nenorocire. Sunt foarte multe persoane care nu au primit până la această dată cardul. Oamenii nu au timp să se deplaseze la Casa de Asigurări de Sănătate şi să stea pe la cozi, pentru a-şi ridica documentul. Pe de altă parte, nici cei de la CAS nu au găsit soluţii de rezolvarea a acestei probleme care ţine de teren, astfel că nu ar fi existat la această dată mii de carduri neridicate de pacienţi. Unii oameni au refuzat cardul din motive religioase, alţii l-au pierdut. Decontează CNAS serviciile efectuate de medicii de familie, dacă nu sunt validate, în aceste situaţii? Cu siguranţă nu, în condiţiile în care acordarea consultaţiilor s-a făcut fără trecerea cardului prin cititor. Mai există o problemă: în cazul în care doctorul e solicitat la domiciliul unui bolnav. Ce facem? Luăm cardul bolnavului pentru a-l valida la cabinet, apoi ne întoarcem acasă la pacient? Doar nu o să cărăm după noi biroul. Nu mai zic de sistemul care funcţionează greoi sau uneori deloc iar pacienţii sunt obligaţi să aştepte la coadă la cabinetul medicului de familie şi mai mult decât de obicei. Va fi haos total de la 1 septembrie“, a spus dr. Mihaela Covrig, preşedintele filialei judeţene a Patronatului Medicilor de Familie.

„Medicii vor primi bobârnace“

Doctorii de familie susţin că pacienţii rămaşi fără documentul medical, din varii motive, ar putea reacţiona negativ în momentul în care nu vor fi primiţi la consultaţii. „Dintre pacienţii de pe lista mea, 10-15% nu au card nici la această dată. Eu îi trimit la CAS, însă sunt pacienţi în vârstă, care nu se pot deplasa, cum a fost recent cazul unei bătrâne de 82 de ani. De la 1 septembrie, pacienţii trebuie să se prezinte la cabinet, obligatoriu, cu adeverinţa de asigurat sau cu          cardul. Altfel nu vor primi servicii medicale. Cu siguranţă vor fi iscate nemulţumiri, certuri iar noi vom fi cei care vom primi bobârnace, toate bubele se vor sparge în capul medicului. Pacientul o să reclame medicul de familie că din cauza lui e purtat pe drumuri. Dacă CAS ar fi mers pe programări, nu s-ar fi ajuns ca oamenii să se înghesuie la cozi interminabile. Un pacient în vârstă nu poate sta la coadă de dimineaţă până seara“, a declarat dr. Violeta Bobocea, medic de familie în comuna Taşca.

Medicii de familie mai spun că în cabinetele din comunele îndepărtate, cum ar fi cele din zona Roman, se întâmplă deseori ca reţeaua de internet să pice, astfel că aplicaţia se blochează ore întregi.

(Maria NISTOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.