Acasă Social Concursul directorilor: Manageri cu pretenţii surclasaţi de un profesor de la ţară

Concursul directorilor: Manageri cu pretenţii surclasaţi de un profesor de la ţară

3600
0
DISTRIBUIȚI

l punctaj maxim obţinut de profesorul Vasile Lazăr, din Grumăzeşti l cel mai slab rezultat a fost obţinut de Mihăiţă Albu, directorul Liceului „Victor Brauner“ l 168 din cei 208 candidaţi au promovat proba scrisă

Rezultate neaşteptat de bune la proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct în şcolile nemţene: 168 dintre cei 208 candidaţi înscrişi (peste 80%) au obţinut cel puţin 35 de puncte, din 50 posibile, ceea ce le dă dreptul să participe la următoarele probe. Managerii în funcţie au confirmat aşteptările, cu câteva excepţii, după cum şi cei consideraţi outsideri au făcut o figură frumoasă.

Cel mai bun candidat este din Grumăzeşti

Singurul candidat din judeţ care la proba scrisă a obţinut punctajul maxim – 50 – se numeşte Vasile Lazăr, directorul în exerciţiu al Şcolii Grumăzeşti. Modest, acesta a declarat că nu se consideră deja câştigător al funcţiei de manager dat fiind faptul că mai are de depăşit încă două probe.

„Prima parte a testului (constând în întrebările de logică şi de perspicacitate – n.r.) a necesitat o foarte bună putere de concentrare şi o atenţie maximă. La partea a doua, cu întrebări din management, trebuia să fi citit cu atenţie bibliografia anunţată. Am prins o zi bună, poate am avut şi ceva noroc, dar până la finalul concursului mai este drum lung“, a declarat profesorul de biologie Vasile Lazăr – cel care conduce Şcoala din Grumăzeşti de 14 ani.

Următorii în topul rezultatelor la proba scrisă sunt Cristina Păun (candidată la funcţia de director adunct al Colegiului „Danubiana“ Roman), Ana Alina Ichim (director adjunct la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Târgu-Neamţ), Dumitru Letos (director Şcoala „Elena Cuza“ Piatra-Neamţ – toţi cu 49,375 puncte; Mihail Matei (director Şcoala Bicaz-Chei) şi Monica Ţuţuianu (director Şcoala Taşca) – ambii cu 48,75 puncte.

„Lanterna roşie“ de la Arte

Una dintre marile surprize ale acestei probe o constituie rezulta-tul neaşteptat de slab, de fapt cel mai slab dintre toţi competitorii, obţinut de profesorul Mihăiţă Albu – directorul Liceului de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamţ. El a fost notat cu 21,25 puncte din 50 posibile; asta echivalează cu nota 4,25! Alţi opt candidaţi au obţinut mai puţin de 30 de puncte, echivalentul notei 6, iar încă 24 – între 30 şi 34,9 puncte (insuficiente pentru a trece în etapa următoare). Pe lista picaţilor apar nume cu greutate, printre care şi cel al lui Leonard Vacaru – director în exerciţiu al Colegiului „Danubiana“ Roman, politician şi fost director al fostei Direcţii de Muncă şi Protecţie Socială Neamţ.

Candidaţi pietreni în poll-position

După proba scrisă, sunt câteva unităţi de învăţământ din Piatra-Neamţ la care situaţia este clară iar apele par a se fi limpezit; bineînţeles, dacă nu apar accidente la următoarele probe. Aici pot fi amintite Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ (cu echipa alcătuită din Florin Irimia şi Brânduşa Andrei), Colegiul Tehnic

„Gheorghe Cartianu“ (Mariana Paleu, Emilia Lupei şi Mihai Irimia), Colegiul Tehnic de Transporturi (Ana Maria Hogea şi Cristina Albu Iacob), Colegiul Tehnic „Spiru Haret“ (Radu Mititelu), Palatul Copiilor (Viorel Ciurlea), Liceul „Dimitrie Leonida“ (Ioan Aisăchioaiei), Liceul Economic (Doina Gheorghiu şi Magdalena Atodiresei), Seminarul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ (Anişoara Marele – director adjunct), Şcoala „Daniela Cuciuc“ (Lăcrămioara Secară, în cazul în care nu va opta cumva pentru funcţia de director adjunct la Colegiul „Spiru Haret“), Şcoala nr. 11 (Carmen Asimine), Şcoala nr. 2 (Constantin Neţa), Şcoala nr. 5 (Carmen Munteanu), Şcoala nr. 8 (Teodora Simionel).

La toate celelalte şcoli pietrene, unde sunt cel puţin doi candidaţi pe o funcţie de conducere, situaţia este mai mult sau mai puţin pe muchie de cuţit.

La Colegiul Naţional „Petru Rareş“, profesorul Grigoruţă Oniciuc pare să fi scăpat în câştigător al funcţiei de director; pentru funcţia de director adjunct luptă Claudia Jora şi Carmen Mareş, cu şanse mai mari de partea celei dintâi.

Centrul Judeţean de Excelenţă ar putea avea un nou director, deoarece Liliana Georgescu a obţinut un punctaj net superior contracandidatei (actual manager) Carmen Corlăţeanu.

Şi la Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională am putea asista la o schimbare de director, dat fiind că Sorina Vasilescu-Apostol a obţinut un punctaj mai mare decât Melania Pleşa.

La Colegiul Naţional             „Gheorghe Asachi“, lucrurile sunt încurcate rău în ce priveşte funcţia de director adjunct, pentru care luptă, cu şanse relativ egale, trei candidaţi. Constanţa Chelaru a obţinut un punctaj mare şi nu pare a avea emoţii în a câştiga fotoliul directorial.

Şi la Colegiul Naţional de Informatică ar putea să apară surprize. Daniela Neamţu îşi va păstra funcţia aproape sigur, în schimb Vasile Diaconu are parte de concurenţă serioasă din partea Anei Maria Hogea la funcţia de director adjunt – în condiţiile în care profesoara Hogea nu se mulţumeşte cu funcţia de director al Colegiului de Transporturi, de care este sigură.

La Colegiul Tehnic Forestier, actualul director Mihai Pavăl are prima şansă în confruntarea cu Irina Gânga, iar Giovana Smău este aproape sigur viitorul director adjunct.

Pe muchie de cuţit este şi situaţia de la Liceul cu Program Sportiv. După abandonul lui Dan Gavril, pentru funcţia de director mai luptă Ovidiu Ţoc şi Răzvan Caba. Cele mai mari şanse le are Ovidiu Ţoc. Director adjunct pare că va fi profesoara Maria Blaga.

Şi la Şcoala „Elena Cuza“ se prelungeşte suspansul, însă echipa de conducere care se prefigurează este alcătuită din Dumitru Letos şi Ioana Antonovici.

Colegiile de elită din Roman şi Târgu-Neamţ – situaţii diametral opuse

Dacă aşa stă treaba la Piatra-Nemţ, la colegiile reprezentative din Roman şi Târgu-Neamţ lucrurile sunt fie clare ca lumina zilei, fie în ceaţă deasă.

La Colegiul naţional „Roman Vodă“ Roman mai mult ca sigur echipa de conducera va fi alcătuită din Mihaela Tanovici (director), Constantin Macovei şi Manuela Radu (directori adjuncţi).

În schimb, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Târgu-Neamţ, şansele tuturor candidaţilor au rămas intacte după prima etapă. Ca viitor director, prima şansă o are Raluca Margine – care are un punctaj mai bun decât actualul manager Dorin Moroşanu, însă o răsturnare de situaţie este posibilă. La cele două funcţii de director adjunct candidează cu şanse egale Daniela Bocăneţ, Daniela Filip şi Alina Ichim – aceasta din urmă având cel mai bun punctaj.

La Liceul „Carol I“ Bicaz vom avea, aproape sigur, o echipă de conducere alcătuită din Rodica Iorga şi Lazăr George, iar la Liceul Roznov – din Oana Ilarie şi Ioan Stroea.

Următoarele probe de concurs sunt programate în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie (evaluarea cv-urilor şi interviurile); pe 18 noiembrie vor fi afişate rezultatelor provizorii ale concursului. Afişarea rezultatelor finale, după contestaţii, se va face cel mai târziu pe 9 decembrie, iar validarea noilor directori – până pe 16 decembrie.

Menorocită de plaivaz

Proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcţiilor de condu-cere în şcoli nu a fost lipsită de un eveniment mai puţin plăcut, chiar dacă nu pe timpul desfăşurării efective a acesteia, ci la etapa de evaluare a tezelor.

Lucica Boroş, director în exerciţiu al Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida“ Piatra-Neamţ a fost eliminată din concurs după ce s-a constatat că bifase răspunsurile la întrebări cu un creion, nu cu pix – aşa cum prevede metodologia pe care, de altfel, şi-o asumase prin semnătură înainte de începerea probei. „Folosirea creionului în loc de pix se putea interpreta ca încercare de a mo-difica răspunsurile greşite, prin ştergere cu o radieră, şi înlocuirea cu altele corecte. Am cerut lămuriri de la Minister, şi ni s-a transmis că trebuie dispusă eliminarea din concurs. Degeaba a încercat doamna Boroş să explice că nu a mai avut timp să bifeze răspunsurile cu pixul, şi că folosise creionul doar ca să se poată corecta ea însăşi în timpul probei“, a declarat inspectorul şcolar general Viorel Stan.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.