Acasă Administratie Consiliul Judeţean a găsit modalitatea de a scăpa de şefii incomozi ai...

Consiliul Judeţean a găsit modalitatea de a scăpa de şefii incomozi ai instituţiilor de cultură: La un pas să fie demişi

3735
1
DISTRIBUIȚI

l cei trei directori de instituţii culturale, evaluaţi săptămâna trecută, au luat note sub 7,00 l Adrian Alui Gheorghe şi Iulian Ghercă au contestat şi aşteaptă rezultatele l Liviu Timuş nu va depune contestaţie, „pentru a nu declanşa un val de ostilităţi administrative şi politice împotriva Teatrului“

După ce au trecut de focurile evaluării anuale, cei trei directori ai instituţiilor culturale subordonate Consiliului Judeţean – Liviu Timuş (Teatrul Tineretului), Adrian Alui Gheorghe (Biblioteca „G.T. Ki-rileanu“) şi Iulian Ghercă (Complexul Muzeal Judeţean) sunt pe cale să rămână fără funcţii. Surprinzător sau nu, notele primite de aceştia nu au fost tocmai cele la care se aşteptau – cu toţii fiind punctaţi sub 7,00 (6,47 – Ghercă; 6,89 – Alui Gheorghe; 6,90 Timuş). Iar de aici a urmat o întreagă suită de reacţii.

La scurt timp de la aflarea rezultatelor, în calitate de reprezentant al Ministrului Culturii în teritoriu, directorul Direcţiei pentru Cultură – Rocsana Josanu, a reclamat, printr-un comunicat făcut public, mai multe inadvertenţe în modul de constituire a comisiilor de evaluare.

„Considerăm că în toate cele trei cazuri nu au fost respectate dispoziţiile art. 16, alin. 2, coroborat cu art. 38, alin. 2 din OUG nr. 189/2008 actualizată privind managementul instituţiilor publice de cultură şi ale art. 5, alin. 2 şi 3 din Anexa 2 la Ordinul Ministrului Culturii nr. 2799/2015, care stabilesc următoarele: «Comisia de evaluare(…) este compusă din reprezentanţi ai autorităţii, în proporţie de o treime, şi din specialişti în domeniul de activitate al instituţiei, în proporţie de două treimi». În consecinţă, apreciind că evaluarea obiectivă şi competentă a activităţii celor trei manageri a fost viciată, recomandăm Consiliului Judeţean să reia procedura, cu respectarea prevederilor legale“, se arată în comunicatul directorului.

De cealaltă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că selecţia membrilor comisiei a fost făcută după litera legii: un reprezentant al autorităţii (în acest caz Consiliul Judeţean) şi câte doi reprezentanţi ai unor instituţii din aceleaşi domenii în care activează persoanele evaluate. „Din câte ştiu, domnul Iulian Ghercă a contestat prezenţa în comisie a unui reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Or, doamna este inspector pe specialitatea istorie – domeniul domnului Ghercă. Iar dacă stăm să analizăm, pe de altă parte, rolul Muzeului nu este unul neapărat recreativ, cât educativ; astfel că, prezenţa doamnei în comisie se justifică. Oricum, consider că cel mai potrivit este să aşteptăm rezultatele contestaţiilor“, a declarat Nicoleta Husaru, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.

Părerile celor „nedreptăţiţi“

Privitor la modul în care este văzută situaţia de pe scaunele directorilor vizaţi, doar doi dintre ei consideră că e firesc să conteste notele primite. Şeful Complexului Muzeal, Iulian Ghercă, a fost primul care a depus contestaţia – în dimineaţa zilei de 2 mai, iar Adrian Alui Gheorghe a spus că se va încadra în termenul legal prevăzut de lege, fără a oferi detalii în plus.

„Mai mult nu am ce să comentez, aştept rezultatul contestaţiei. Temenul legal de depunere este de trei zile lucrătoare, aşa că voi proceda în consecinţă“, a spus directorul Bibliotecii Judeţene. Cât despre Liviu Timuş, acesta a declarat că renunţă la un război cu Consiliul Judeţean, din care cel mai mult ar avea de pierdut Teatrul Tineretului. „Imediat cum am aflat rezultatele evaluării, prima mea reacţie a fost să contest. După o analiză mai aprofundată mi-am dat seama că în eventualitatea în care voi avea câştig de cauză, există riscul declanşării unui val de ostilităţi administrative şi politice împotriva instituţiei, în continuarea subfinanţării impuse în acest an. Câtă vreme am pus, pun şi voi pune în prim plan binele Teatrului, nu pot să-mi asum acest risc. În consecinţă nu cred că voi contesta nota obţinută. Eu am conştiinţa împăcată, că nu a fost hotărârea mea şi că nu am demisionat. Nu sunt legat de scaun, dacă se hotărăşte să nu mai fiu director, nu voi mai fi; eu vreau totuşi ca la teatru lucrurile să evolueze în bine“, a spus Liviu Timuş.

Pe lângă toate aceste proceduri (evaluări, contestaţii, proteste vocale sau tacite) nu putem să nu vedem dincolo de aparenţe: unele voci vorbesc despre faptul că schimbarea din funcţie a celor trei este inevitabilă, pentru că s-ar fi pus rău cu şefii de la judeţ. Dacă revenim la Liviu Timuş, de pildă, nu trebuie să uităm că, imediat după adoptarea bugetului pe anul în curs, acesta a reclamat sumele foarte mici alocate instituţiei pe care o conduce, lucru care pune sub semnul incertitudinii inclusiv organizarea Festivalului anual de Teatru de la Piatra-Neamţ. De altfel acesta este convins că nota primită la evaluare reflectă tocmai reacţia sa cu privire la subfinanţare.

În paralel, nici directorul Bi-bliotecii Judeţene nu este în relaţii prea bune cu şefii de la judeţ. Pe rolul Tribunalului există un dosar (în contencios administrativ) în care Consiliul Judeţean are calitatea de pârât, iar Alui Gheorghe pe cea de reclamant; cât despre Iulian Ghercă, acesta nu a avut timp nici măcar să-şi demonstreze abilităţile de manager, pentru că deţine această funcţie doar de câteva luni, timp în care, deşi a încercat să „facă treabă“, se pare că nu a făcut destulă.

A patra pe lista şefilor de instituţii care va trece prin furcile caudine ale comisiei de evaluare este Carmen Nastasă – şefa Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Sae-culare“, pentru care greul urmează săptămâna aceasta. (Roxana ZAHARIA)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.