Acasă Social Fost sediu de bancă lăsat în paragină

Fost sediu de bancă lăsat în paragină

1396
1
DISTRIBUIȚI

În ruină, aşa a lăsat Banca Ţiriac o clădire situată la parterul unui bloc de pe bulevardul Traian, din apropierea Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu“. Mulţi ani, clădirea, întinsă pe câteva sute de metri pătraţi, a servit drept sediu pentru Banca Ţiriac, care este, în continuare deţinătoarea imobilului. De vreun an, însă, banca şi-a luat tălpăşiţa de acolo, din varii motive, şi a lăsat clădirea în ruină, fără să mai investească un leu. Trecând prin dreptul imobilului, se poate vedea lesne cum bucăţi de tencuială s-au desprins şi au căzut din faţadă, dar ce e mai rău e că au început să se desprindă şi bucăţi din marmura cu care era înfrumuseţată, la momentul ei de glorie, clădirea băncii. Bucăţile de marmură stau să cadă, acum, în capul trecătorilor şi nu mai e mult până să se întâmple aşa. Cei mai expuşi sunt elevii care merg la şcoală, Colegiul „Cartianu’’ fiind în imediata apropiere. Cetăţenii din zonă sunt scanda-lizaţi că proprietarului nu i se impută nimic, neavând grija, măcar, să închirieze spaţiul spre a-l reabilita alţii în urmă. Probabil, aşteptă să crească preţul imobilelor în zonă şi să-l vândă la un preţ mai bun.

„Acea clădire arată ca şi cum ar fi abandonată, iar plăcile de marmură ce alcătuiesc faţada clădirii, fie au căzut sau au fost sustrase, fie stau să cadă, după cum se poate vedea. În imagine putem vedea o asemenea placă de marmură, care se mai ţine într-un colţ, la circa trei metri înălţime, fix în zona trotuarului, deasupra capetelor pietonilor care circulă în zonă. Şi vorbim de unul din marile bulevarde din oraş, o zona extrem de circulată, dacă luăm în considerare faptul că la circa 200 metri distanţă avem fostul Liceu de Chimie. Chiar trebuie să asistăm la o tragedie, pentru ca persoanele responsabile să acţioneze?“, întreabă un pietrean.

Clădiri abandonate în acest stil mai există şi în alte zone ale oraşului şi nimeni nu prea poate face nimic atât timp cât sunt în proprietate privată. Bine ar fi să existe în fapt o lege, aşa cum se tot vorbea la un moment dat, care să permită amendarea şi supraimpozitarea proprietarilor clădirilor abandonate.

„Clădirea nu aparţine muni-cipalităţii, este proprietate privată, dar primăria, prin Compartimentul Disciplina în Construcţii a Poliţiei Locale, va sesiza proprietarul, Banca Ţiriac, în vederea rezolvării problemei ce prezintă pericol pentru cetăţenii oraşului.

Poliţia Locală va încerca să ia legătura cu Banca Ţiriac, să le pună în vedere problema, iar dacă nu se va rezolva, îi va fi aplicată amendă“, a declarat inspectorul Ludmila Armaşu, din cadrul Biroului Comunicare al Primăriei Piatra-Neamţ.

(Ioana CALIŢCHO)

1 COMENTARIU

  1. O doare fix în vârful pantofilor pe Iancu Doina – Directoarea Unicredit Tiriac Sucursala Piatra Neamt, de situatia existenta.

    Banca Tiriac a fost relocata prin anul 2007. Pana prin 2009 (când am simțit si noi criza economico-financiara) au avut paza umana dublata de un sistem de alarma din care făcea parte și un sistem video de supraveghere.

    Au avut și un ATM funcțional, dar din 2009 sediul a rămas în paragina. Au renunțat la paza umana, au scos sistemul de alarma iar rezultatul firesc este acesta: Fatada deteriorata, geamuri prăfuite peste care se pot citi tot felul de “lucruri sfinte”, ziduri care servesc pe post de afișier, ATM-ul nu mai este în fuctiune și este decorat cu tot felul de secreții.

    Aceste aspecte nu fac altceva decât sa întărească faptul ca totul este o bătaie de joc la adresa comunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.