Acasă Politica Guvernul a fost obligat să organizeze alegeri: Pro şi contra alegeri la...

Guvernul a fost obligat să organizeze alegeri: Pro şi contra alegeri la Neamţ

1405
1
DISTRIBUIȚI

 

 

Magistraţii din România, mai exact de la Curtea de Apel Cluj, au decis să oblige Guvernul României să respecte legea când vine vorba despre organizarea alegerilor parţiale de la Consi-liul Judeţean Cluj. În cazul în care sentinţa se va menţine, situaţia este foarte probabil să se aplice şi în celelalte judeţe în care Guvernul s-a făcut că a uitat de lege (Neamţ, Brăila, Hunedoara şi Vâlcea).

La Neamţ nu este vorba numai de şefia Consiliului Judeţean, ci şi despre funcţia de primar al municipiului Piatra-Neamţ şi cea de primar la comunei Girov.

Încă de pe data de 22 februarie a expirat termenul prevăzut de lege în care Guvernul Ponta era obligat să anunţe data pentru alegerile parţiale de la Consiliul Judeţean Neamţ, dar la Neamţ niciun liberal nu s-a gândit să dea guvernul în judecată.

Deşi există în continuare presiuni puternice din partea opoziţiei, executivul nu a cuprins, până acum, în calendarul şedinţelor de guvern discuţii despre alegerile parţiale ci se gândeşte să atace decizia Curţii de Apel Cluj la o instanţă superioară.

Păreri parlamentare

Subiectul a fost comentat şi de câţiva parlamentari nemţeni, unii dintre aceştia şi cu interese de candidaţi, dar nu acum în cazul unor alegeri parţiale, ci în 2016, la termen.

*

Vlad Marcoci, deputat PSD: „Nu cred că ar trebui să fie organizate alegeri până în 2016, cu atât mai mult cu cât şi Primăria Piatra-Neamţ şi Consiliul Judeţean au conduceri interimare care îşi fac treaba. Din punctul meu de vedere, pentru a preveni astfel de situaţii Guvernul poate emite o ordonanţă de urgenţă care să modifice legea şi care să menţioneze că nu se organizează alegeri parţiale“.

*

Cătălin Drăguşanu, deputat PC: „Legea în astfel de cazuri e foarte clară. Spune că în termen de 90 de zile Guvernul trebuie să organizeze alegeri pentru funcţia de primar, preşedinte de consiliu judeţean sau alte funcţii. Legea nu prevede niciun fel de sancţiuni pentru cei care nu aplică normele, acesta este motivul pentru care am ajuns în situaţia asta. O parte a politicienilor au opinat total greşit că nu e bine să se organizeze alegeri deoarece sunt nişte cheltuieli mari. Asta e legea şi asta o spune o persoană care face parte din coaliţia care susţine actuala guvernare“.

*

Mugur Cozmanciuc, deputat PNL: „Această decizie de la Cluj trebuie tratată ca un precedent în întreaga ţară şi ar trebui emisă o hotărâre de guvern care să stabilească data alegerilor în toate judeţele, localităţile şi colegiile în care e nevoie de alegeri parţiale“.

Până acum, argumentele invocate de premier în aşa-zisa justificare a refuzului său de a organiza alegeri parţiale – fie cel legat de posibilitatea viitoare de schimbare a sistemului electoral, fie legat de perioada limitată a mandatului la un an până la următoarele alegeri, fie consi-derentele bugetare – nu au temei în drepturile constituţionale fundamentale al căror exerciţiu trebuie asigurat chiar şi pentru un an până la alegerile la termen.

(Alex NECHITA)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.