Acasă Administratie Joaca de-a pompierii voluntari la Piatra-Neamţ

Joaca de-a pompierii voluntari la Piatra-Neamţ

2442
1
DISTRIBUIȚI

ISU Neamţ contestă desfiinţarea SVSU Piatra-Neamţ, aflat în subordinea Primăriei Piatra-Neamţ. Desfiinţarea acestui serviciu a avut loc în luna mai 2015, printr-o hotărâre a Consiliului Local. Decizia de atunci a consilierilor a părut justificată din moment ce, de nouă ani, serviciul de voluntari a funcţionat doar pe hârtie. În anul 2006, Consiliul Local a hotărât înfiinţarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Piatra-Neamţ. Acesta avea o organigramă cu 163 de persoane (doi angajaţi şi 161 de voluntari). În 2009, sub imperiul măsurilor anti-criză, s-a decis reducerea numărului voluntarilor de la 163 la 130. Totul numai pe hârtie, pentru că serviciul nu a funcţionat niciodată. Deşi în bugetele anuale erau prevăzute, de fiecare dată, sume importante pentru instruirea voluntarilor şi pentru dotarea lor cu echipamente de protecţie şi mijloace de intervenţie specifice.

În aceste condiţii şi pentru că legea nu prevede obligativitatea existenţei serviciilor de voluntari în localităţile unde există servicii profesioniste de urgenţă, Consiliul Local a desfiinţat această structură.

În lumea civilizată, voluntariatul pentru situaţii de urgenţă reprezintă un aspect deosebit de important în funcţionarea societăţii. În Germania, de pildă, sunt circa un milion de pompieri voluntari şi cam 30.000 de pompieri profesionişti. Adică un milion de oameni instruiţi în tehnici de prim-ajutor. Un milion de oameni care ştiu ce trebuie făcut în caz de orice dezastru natural sau artificial. Un milion de oameni care ştiu să respecte ordine, să colaboreze cu autorităţile, să înţeleagă un lanţ de comandă.

Şi, poate mai important decât toate astea la un loc, un milion de oameni care pot observa neregulile din jurul lor, pentru că ştiu să le recunoască. Un milion de oameni care se uită după materiale inflamabile, uşi de urgenţă şi stingătoare de foc. Un milion de oameni care ştiu unde să raporteze neregulile, atunci când le văd. Şi ştiţi de ce le raportează? Pentru că, în caz de incendiu, chiar ei ar fi cei chemaţi să intervină în flăcări, să salveze lumea, să vadă victimele carbonizate.

Asta se întâmplă în ţările normale. La noi, Serviciul de voluntari pentru situaţii de urgenţă are, de nouă ani, un cadru legal sublim, dar lipseşte cu desăvârşire. Acum, Consiliul Local l-a radiat de tot şi din scripte.

Inspectorul-şef al ISU Neamţ, colonelul Ioan Niţică, încearcă acum să reînvie, tot pe hârtie, serviciul de voluntari de la Piatra-Neamţ. El a sesizat că legea prevede că înfiinţarea, extinderea sau restrângerea activităţii, precum şi desfiinţarea unui serviciu de urgenţă voluntar/privat se fac numai cu avizul inspectoratului, iar hotărârea de desfiinţare nu a avut avizul său.

Aceasta este o ocazie pentru primărie să-şi reconsidere poziţia şi să ia în calcul reînfiinţarea SVSU. „A fost o iniţiativă a viceprimarului de atunci, Aurelia Simionică. Eu am avut o discuţie cu cei din conducerea ISU. Suntem într-o reanalizare a situaţiei pentru că eu, personal, cred că este nevoie de un serviciu de voluntari pentru situaţii de urgenţă a municipiului Piatra-Neamţ. Este posibil să revenim cu o hotărâre prin care să reinstituim acest serviciu“ a declarat primarul Dragoş Chitic.

Poate până la urmă, vor fi şi în Piatra-Neamţ voluntari pentru situaţii de urgenţă.

(Ioana CALIŢCHO)

1 COMENTARIU

  1. Șeful ISU Neamț are dreptate si bine spune ca desființarea SVSU P. Neamț este un aspect ilegal fără avizarea, în prealabil, de catre institutia pe care o conduce, a initiativei Consiliului Local. Infiintarea acestei structuri avea drept scop interventia, la producerea unei situatiei de urgenta de mare amploare pe raza teritorial-administrativa, in sprijinul serviciului profesionist din cadrul ISU. Ideea infiintarii acestei structuri a avut la baza asigurarea organizarii formatiunilor de interventie, dotarea acestora si instruirea prin exercitii de specialitate, pe timp de pace si/sau liniste in scopul unor interventii eficiente si operative alaturi de trupele profesioniste. SVSU P. Neamt nu a fost incadrat cu personal efectiv, dar exista gandirea ca acesta sa cuprinda, in caz de necesitate, personal salariat la societatile comerciale din subordinea Consiliului Local, Spitalului Judetean, E-ON, Telecom si Primaria Piatra Neamt. Se intelege, ca apelarea la acest personal se face doar cand are loc producerea unui eveniment de proportii, cand limitarea si lichidarea urmarilor acestuia necesita forte si timp indelungat. Chiar daca municipiul nostru a fost ferit de producerea unor situatii de urgenta catastrofale, asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim si pregatiti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.