Acasă Economic Piaţa imobiliară – însufleţită de „Prima casă“

Piaţa imobiliară – însufleţită de „Prima casă“

2315
0
DISTRIBUIȚI

Piaţa imobiliară locală este susţinută, cu precădere, de creditele contractate prin programul guvernamental „Prima casă“. La începutul acestui an, dezvoltatorii imobiliari au avut oarecare avânt, investind în blocuri de locuinţe, nu multe, însă cât să acopere piaţa de case noi, cu toate că sunt şi acum imobile rămase goale din timpul „boom-ului“ imobiliar. Dar nici aceste investiţii nu pot fi garantate de o cerere serioasă de locuinţe, ţinând cont că marea majoritate a cetăţenilor apelează la împrumuturi. Legea dării în plată, avansurile mari pe care băncile le percep la creditele ipotecare, preţurile fabuloase pe care le solicită vânzătorii de locuinţe pe fondul programului „Prima casă“, au un impact semnificativ pe piaţă. Pe de altă parte, băncile au portofoliul lor de locuinţe executate, o parte fiind chiar a celor care au contractat credite garantate de stat, case pe care nu le vrea nimeni.

Puterea de cumpărare a cetăţenilor judeţului în raport cu preţurile de vânzare a locuinţelor a rămas la fel de mică, indiferent de susţinerea oferită de stat în cre-ditarea populaţiei. Lipsa unei educaţii financiare în contextul condiţiilor economico-sociale actuale face victime de cele mai multe ori, ducând la implicaţii majore pe termen lung.

O garsonieră, cât un apartament

Municipiul Piatra-Neamţ este unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară în ceea ce priveşte locuinţele noi sau vechi. Preţurile nu sunt practicate după anumite criterii ca zona în care sunt situate, numărul de camere, suprafaţa utilă. În acest context, o garsonieră este mai scumpă decât un apartament cu două camere, iar unul cu trei camere ajunge la preţul unui imobil cu patru camere, indiferent de zonă. Cele mai scumpe apartamente sunt cele cu două camere, de altfel şi cele mai căutate de către cetăţenii care contractează împrumuturi. Preţurile sunt mari comparativ cu veniturile pe care le câştigă populaţia, în ge-neral, iar cum de economisire nu poate fi vorba decât în condiţii excepţionale, singura variantă rămâne creditul.

În Piatra-Neamţ, o garsonieră situată în centrul oraşului costă între 15.000 şi 26.000 de euro, cam cât un apartament cu două camere în aceeaşi zonă, cele două imobile având aceleaşi îmbunătăţiri. Cele mai ieftine locuinţe la bloc sunt cele cu suprafeţe utile mici ca garsonierele din blocul turn de la Unic care ajung la 15.000 de euro. Strada Grigore Ureche, de care fug aproape toţi potenţialii cumpărători care vor să facă o investiţie imobiliară, nu este una ieftină. Acolo, o garsonieră ajunge tot la 15.000 de euro. În cartierul Mărăţei, o astfel de locuinţă costă între 21.000 şi 24.000 de euro, în Dărmăneşti – între 15.000 şi 20.000 de euro, pe Calea Romanului preţul sare de 23.000 de euro, iar în Precista ajunge la 21.000 de euro. Cea mai ieftină garsonieră poate fi cumpărată pe Aleea Tiparului – 7.000 de euro.

Apartament cu 2 camere în Precista – 50.000 de euro

Cei care caută un apartament cu două camere trebuie să aibă şi mai mulţi bani în buzunare. În cartierul Dărmăneşti, preţul unei astfel de locuinţe este între 25.000 şi 35.000 de euro. În Mărăţei, preţul unui astfel de apartament oscilează între 25.000 şi 35.000 de euro, în Precista – 25.000 – 50.000 de euro, în centrul oraşului – 28.000 – 42.000 de euro. Apartamentele cu trei camere au preţuri între 49.000 şi 50.000 de euro în centrul municipiului, aceleaşi sume fiind percepute şi pentru locuinţe din Precista. Pe Bulevardul Traian, un apartament cu trei camere ajunge la 56.000 de euro, iar unul pe strada Fermelor la 53.000 de euro. Cel mai scump apartament cu patru camere este situat în zona Aurora – 70.000 de euro, iar preţuri asemănătoare cu cele pentru apartamentele cu trei camere sunt în Mărăţei (51.000 de euro), Precista (52.000 de euro), centru – 48.000 de euro.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.