Acasă Eveniment Pietrean implicat în mafia „păcănelelor“

Pietrean implicat în mafia „păcănelelor“

3892
0
DISTRIBUIȚI

Unul dintre cei opt indivizi care au ajuns în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru că au pus la cale un mecanism de fraudare a statului, prin intermediul afacerilor cu jocuri electronice de noroc şi de pariuri, este pietreanul Silviu Spiridon (administrator al SC Danyna Impex SRL). Plasat de DNA sub control judiciar pentru 60 de zile, Spiridon, în vârstă de 49 de ani, este cunoscut mai ales ca un pasionat columbofil. Pe alte planuri, însă, dezvolta şi afaceri cu „păcănele“.

În sarcina acestuia a fost reţinută infracţiunea de „dare de mită în formă continuată“. Fără nicio legătură cu faptul că este cumătrul unui fost ofiţer de poliţie, care după ce a renunţat la epoleţi s-a lansat în afaceri legate de turism (dar a avut şi ghinion când pensiunea i-a luat foc), Spiridon a intrat în vizorul anchetatorilor după ce a făcut, de-a lungul timpului, mai multe „combinaţii“ cu un inspector care verifica legalitatea funcţionării jocurilor de noroc şi, ca să evite unele controale sau amenzi, a dat şpagă, aşa cum susţine DNA.

Pe tot parcursul zilei de ieri, fiind contactat telefonic pentru a-şi prezenta punctul de vedere vizavi de acuzaţiile procurorilor, Spiridon avea mobilul închis.

„Capul răutăţilor“ în acest dosar ar fi Ioan Teodorescu, funcţionar cu atribuţii de control în cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava; acestuia fiindu-i reţinute 11 infracţiuni de luare de mită. DNA i-a mai pus sub acuzare, în acelaşi dosar, pe patronii Viorel Ştefan Dănuţă, Costică Ţâncu, Costel Calistru, subcomisarul Ionuţ Stărică (de la Poliţia Botoşani), Constantin Dragoş Pânzaru Budeanu şi Claudiu Bălăucă.

După cum am mai relatat, sâmbătă (14 noiembrie), oamenii legii au făcut 70 de percheziţii, în patru judeţe, iar în Piatra-Neamţ au descins la localurile în care Spiridon amplasase aparate de jocuri electronice. Probele găsite au reliefat că patronii implicaţi în această afacere aveau conexiuni atât la nivelul Poliţiei (fiind anunţaţi de controale) cât şi la nivelul autorităţilor care verifică licenţierea jocurilor de noroc.

DNA a arătat, într-un comunicat de presă, că inspectorul Teodorescu a luat şpagă între 100 de lei şi 3.000 de euro, de la patronii care aveau „păcănele“, pentru a închide ochii la neregulile constatate. mai mult, în schimbul banilor, acesta îi avertiza pe afacerişti că urmează să fie făcute verificări, iar patronii îşi închideau barurile unde aveau jocuri de noroc. Pe de altă parte, poliţistul botoşănean Ionuţ Stărică, a luat şi el şpagă. „În calitate de subcomisar în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani – Serviciul de Investigaţii Criminale, a pretins şi primit de la inculpatul Dănuţă Ştefan Viorel foloase materiale ce nu i se cuvin, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu, respectiv: reducerea comisionului pentru personalul unui restaurant administrat de omul de afaceri, de la 900 la 450 de lei, cu prilejul organizării unui eveniment privat în ziua de 14.06.2014, precum şi sume de bani plătite disimulate ofiţerului prin intermediul unei rude, avocat, cu titlu de onorariu, în baza unui contract formal de colaborare încheiat în anul 2014. Urmare a cointeresării financiare, inculpatul Stărică Ionuţ, prin mijloace specifice funcţiei pe care o deţinea, s-a implicat activ şi în afara cadrului deontologic şi procedural, în obţinerea unor ordine de restricţie împotriva unui personaj din lumea interlopă, care provoca daune materiale în localurile deţinute de omul de afaceri pe raza municipiului Botoşani şi în soluţionarea favorabilă a unor dosare penale în care administratorul a figurat ca parte“, se arată într-o informare transmisă de DNA.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.