Acasă Social Sâmbătă: Formaţii de datini şi obiceiuri din tot judeţul vor face urări...

Sâmbătă: Formaţii de datini şi obiceiuri din tot judeţul vor face urări pietrenilor

2161
0
DISTRIBUIȚI

Străzile oraşului vor fi animate sâmbătă, 19 decembrie de mascaţi, urşi, căiuţi, capre şi urători cu ocazia tradiţionalei parade din cadrul Festivalului de Datini şi Obiceiuri „Steaua sus răsare“, manifestare ajunsă la a 47-a ediţie.

Alaiul va începe să străbată străzile din centrul oraşului începând cu ora 12.00, pe traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Piaţa Ştefan ce Mare. Spectacolul propriu-zis va începe la ora 13.00, pe scena care va fi amplasată în Piaţa Ştefan cel Mare. Spectatorii vor avea prilejul să admire ansambluri de datini şi obiceiuri de iarnă din Piatra Şoimului, Borca, Răuceşti, Trifeşti, Grinţieş, Tupilaţi. Oaspeţi de seamă la ediţia cu numărul 47 vor fi colindătorii din Orhei (Republica Moldova) şi Asău (judeţul Bacău). Instituţia organizatoare va fi reprezentată în festival de Ansamblul folcloric „Floricică de la munte“, care şi anul acesta va veni în faţa publicului cu un program bogat şi atrăgător.

Urşii de la Asău (Bacău)

Originea jocului ursului la Asău se pierde mult în timp. În anii ‘60, Gavrilă Nicodim, organizator cunoscut al cetei de urşi, a adus pentru întâia dată bătaia cu două ciocănele la o tobă mai mare, obicei copiat de la nişte prieteni din Dărmăneşti. Bătaia ritmică, specifică Asăului, este creaţia lui, rămânând unică şi reprezentativă. Gavrilă Nicodim a strâns pentru prima dată mai multe piei de urs – opt – şi a avut ideea jocului ursului pe par, joc moştenit şi azi de asăuani, devenit specific comunei. În prezent, fiul acestuia, Daniel Nicodim, încearcă să ducă mai departe tradiţia moştenită de la tatăl său, ajungând să strângă un număr impresionant de oameni – 60. Ceata urşilor de la Asău participă acum la fiecare festival important de datini şi obiceiuri româneşti.

Banda lui Bujor din comuna Grinţieş

Grinţieş, comună aflată între munţi, de veacuri, a fost sălaşul preferat al haiducilor. Renumiţi sunt şi astăzi Vasile cel Mare, Ion Pietraru sau Ştefan Bujor, haiduci care şi-au aflat aici, lângă vechea graniţă a Moldovei, adăpost şi scăpare de potere.

Astăzi, Banda lui Bujor, reprezintă o tradiţie veche la Grinţieş păstrându-se piesa de teatru folcloric în forma ori-ginală, cu vechile cântece şi doine, inclusiv costumele specifice haiducilor de munte. Cel mai în vârstă participant din echipa actuală, Constantin Ceapă, ştie piesa de mic copil, aşa cum a învăţat-o de la tatăl său.

Ansamblul folcloric Mioriţa din Piatra Şoimului

În 1972, la iniţiativa unui fiu al satului, Marian Gheorghe, lua fiinţă la Piatra Şoimului, o formaţie de nouăsprezece fluieraşi. După 1989, sub coordonarea profesorului Gheorghe Ţăbârnac, formaţia a fost mărită, devenind ulterior Ansamblul folcloric Mioriţa, cu secţiuni de fluieraşi, dansuri populare, solişti vocali şi instrumentali. Formaţia a participat la diverse festivaluri şi serbări – Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de la Sibiu, Festivalul de Datini şi Obiceiuri de la Piatra-Neamţ, festivaluri de folclor la Iaşi sau Suceava, Ziua Războienilor, Pădurea de Argint de la Văratec, dar şi la un schimb intercultural cu Republica Moldova.

Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Steaua sus răsare“ se va desfăşura, ca şi în anii anteriori, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean. (S. DAMIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.