Acasă Social Şansă la viaţă pentru bolnavii în stare critică

Şansă la viaţă pentru bolnavii în stare critică

868
0
DISTRIBUIȚI

 

l Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Roman au fost incluse în Programul Naţional Integrat al Marilor Urgenţe

Spitalele de urgenţă din judeţ au intrat într-un program derulat de Ministerul Sănătăţii, destinat pacienţilor în stare cri-tică din secţiile de Terapie Intensivă.

Prin urmare, cele două unităţi sanitare cu paturi – Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul din Roman, incluse în această lună în program, vor primi bani în plus pentru achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare necesare în tratamentul pacienţilor aflaţi în stare critică, banii fiind alocaţi trimestrial. „E un lucru foarte bun că secţia de Terapie Intensivă a spitalului a fost inclusă în Programul Naţional Integrat al Marilor Urgenţe, având în vedere că tratamentul pacienţilor de la Terapie Intensivă e costisitor. Încă nu am primit, oficial, fila de buget, dar am făcut demersuri la MS. Banii ce urmează a fi alocaţi au destinaţie precisă: tratamentul pacienţilor în stare critică“, ne-a spus dr. Alexandru Juncu, directorul medical al Spitalului Judeţean.

La Secţia de Terapie Intensivă a spitalului, ajung, în medie, 200 de pacienţi critici pe lună. De asemenea şi secţia Reanimare a Spitalului Roman este în aşteptarea fondurilor ce au destinaţie către bolnavii critici. Reprezentanţii unităţii sanitare spun că aceşti bani sunt de mare ajutor şi sunt necesari la lărgirea spectrului de investigaţii şi tratamente realizate. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţia de medicamente, reactivi, materiale consu-mabile necesare ventilaţiei mecanice, consumabile necesare pentru tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici. „Intrarea în acest program înseamnă că vom primi sume suplimentare pentru tot ce înseamnă cheltuieli în această secţie. Aceste cheltuieli vor fi direcţionate în dezvoltarea şi în creşterea gradului de intervenţii din această secţie. Deja au fost create nişte direcţii pe care vom merge. Mai întâi, se va putea face, în perioada următoare, dializă pentru bolnavii internaţi aici, printr-o aparatură specială pe care o putem prelua într-un sistem de comodat, iar consumabilele ni le vor asigura cei de la Ministerul Sănătăţii“, a precizat Leonard Achiriloaei, directorul financiar al Spitalului Roman. Medicii romaşcani au în plan şi achiziţionarea unui sistem de monitorizare performant, pentru pacienţii critici, pentru ca astfel să poată fi salvate cât mai multe vieţi şi să crească gradul terapiei acordate în secţia ATI.

Ministerul Sănătăţii a lansat Programul Naţional Integrat al Marilor Urgenţe, destinat pacienţilor în stare critică. Deoarece costurile cu aceşti pacienţi sunt foarte mari şi erau acoperite doar parţial de Casa de Asigurări de Sănătate, s-a pus la punct un pachet de servicii prioritate, pentru a acoperi deficitul de finanţare. Din acest an, cheltuielile secţiilor de Terapie intensivă nu se vor mai deconta de către CAS, fondurile fiind alocate de la MS.

Programul încearcă să le asigure pacienţilor care ajung în stare critică la spital (ca de exemplu, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral acut, traumă etc) cel mai bun tratament prin proceduri începând de la ventilaţia mecanică, analize, tehnicile de dializă, chiar dacă costurile cu tratamentul pacienţilor sunt ridicate.

(Maria NISTOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.