Acasă Social Spitalele din judeţ au nevoie de sânge

Spitalele din judeţ au nevoie de sânge

3031
1
DISTRIBUIȚI

Spitalele din judeţ traversează una dintre cele mai mari crize din ultimii ani, la capitolul asigurare a stocurilor de sânge.Medicii spun că numărul pacienţilor care au nevoie de sânge este în creştere, iar criza vine după numărul mare de accidente din perioada de concedii. În plus, tot mai mulţi oameni descoperă că au afecţiuni cronice

În acest context, medicii fac apel la cei care ar putea ajuta unităţile medicale cu paturi să-şi refacă stocul de sânge. Mai mult, pentru a-i face pe nemţeni să conştientizeze cât este de important să donezi sânge, mai multe spitale din judeţ, care au fost nevoite să acopere cererile, mai ales în perioada verii, s-au implicat în campanii ample pentru informarea populaţiei privind nevoia donării de sânge. Rând pe rând, medicii din secţii importante cum ar fi ATI, Chirurgie, au anunţat că nu mai au stocuri suficiente de sânge şi au făcut apel la oameni să vină la Centrul de Transfuzie Sanguină să doneze sânge. Primii care au anunţat nevoia de sânge au fost medicii chirurgi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, care au fost la un pas de a amâna operaţiile. Criza s-a acutizat şi la alte unităţi sanitare cu paturi, cum ar fi la Spitalul „Sfântul Dimitrie“ din Târgu-Neamţ şi Spitalul de Urgenţă Roman. Medicii din cele două spitale au declanşat o campanie de sensibilizare a populaţiei de a dona, voluntar, sânge pentru a salva vieţile unor bolnavi de pe patul de spital. În acest sens, Spitalul Roman are în derulare o campanie până pe 31 august, care le oferă romaşcanilor care donează, pe lângă beneficiile prevăzute de lege şi un bilet de intrare gratuită în ştrand. Medicii romaşcani spun că necesarul de sânge este în creştere, în timp ce numărul donatorilor este în scădere.

Unii bolnavi sunt salvaţi de rude, alţii nu au pe nimeni

Dacă unii bolnavi care necesită transfuzii sunt salvaţi de către rude sau prieteni, în cele mai multe situaţii sunt bolnavi care nu au pe nimeni. „Este nevoie să existe un echilibru al cantităţii de sânge. Sânge folosim şi în cazul victimelor din accidente rutiere sau pentru fracturi de femur dar şi la pacienţii cronici unde compensarea se face pe termen lung. Au fost momente în care Centrul de Transfuzie Sanguină nu ne-a putut asigura sângele necesar şi am solicitat de la Bacău sau Iaşi. Noi solicităm să se aducă unul sau doi donatori, dar în foarte multe cazuri vorbim despre pacienţii în vârstă care nu au pe nimeni. Noi suntem obligaţi să informăm pe pacienţi despre faptul că vom folosi sânge şi este bine să se doneze, însă sub nicio formă noi nu am condiţionat actul medical dacă pacientul nu a adus donatori. Este doar o recomandare de a dona pentru bolnavii care au nevoie“, a spus dr. Nicoleta Popescu, şefa ATI a Spitalului Roman.

La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate care se reface ca volum în câteva ore. Oamenii trebuie să ştie că sunt în condiţii de siguranţă atunci când vine vorba de recoltare, trusa utilizată pentru fiecare donare fiind sterilă şi de unică folosinţă. Înaintea recoltării, personalul medical de la Centrul de Transfuzie Sa-nguină verifică starea de sănătate a donatorului de sânge, printr-un examen medical standard ce include hemoglobina, pulsul şi tensiunea arterială. Prelevările de sânge se fac la persoane cu o vârstă cuprinsă între 18-65 ani. Donatorii trebuie să răspundă cu sinceritate întrebărilor personalului me-dical şi celor din chestionarul donatorului, cu ocazia fiecărei prezentări pentru a dona sânge, fără a ascunde informaţii referitoare la antecedentele sale medicale. De asemenea, orice persoană care îşi exprimă intenţia de a dona sânge, trebuie să ştie că nu are voie să consume băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea prezentării pentru donare de sânge.

(M. NISTOR)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.