Acasă Social „Ţeapă“ de 385.628 de lei la Şomaj

„Ţeapă“ de 385.628 de lei la Şomaj

1930
1
DISTRIBUIȚI

l instituţia încearcă să recupereze suma, în instanţă

De mai bine de un an, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă încearcă să recupereze, mai întâi cu vorbă bună, iar mai apoi pe calea instanţei de judecată, peste 385.000 de lei de la o organizaţie neguvernamentală cu sediul în Bucureşti. Respectiva organizaţie poartă denumirea de Asociaţia Europeană pentru o Viaţă mai Bună şi a fost parteneră a Şomajului nemţean într-un proiect finanţat din fonduri europene.

 

Un proiect generos

 

Istoria acestui conflict porneşte în anul 2014 – când Asociaţia Europeană pentru o Viaţă mai Bună (AEVB) a devenit beneficiara unei importante finanţări europene, în vederea derulării proiectului intitulat PROFESSIO – programe integrate pentru persoanele şomere de lungă durată şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din regiunile Nord-Est şi Sud-Muntenia. Partenere în acest proiect i-au fost, pe lângă AJOFM Neamţ, AJOFM Giurgiu, Asociaţia pentru Dezvoltare şi Promovare Socio-Economică „Catalactica“ Bucureşti, precum şi BOLT International Consulting din Grecia.

Conform contractului de parteneriat, fiecare dintre instituţiile implicate a avut de îndeplinit anumite „sarcini“ astfel încât să fie atins obiectivul proiectului: „îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a 560 de persoane şomere de lungă durată şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din regiunile Nord-Est şi Sud-Muntenia“.

Cei de la Neamţ s-au apucat de treabă, şi au organizat o serie întreagă de cursuri, pentru care au făcut cheltuieli. În total, peste un milion de lei – bani care, potrivit contractelor de parteneriat, trebuia rambursaţi de Asociaţia Europeană pentru o Viaţă mai Bună. Au fost şcoliţi, de formatori autorizaţi care au primit bani pentru asta, şomeri în meseriile/ocupaţiile „inspector în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă“, „asistent relaţii publice şi comunicare“, „inspector resurse umane“, „confecţioner/asamblor articole din textile“, „ospătar“, „zidar, pietrar, tencuitor“, „lucrător în structuri pentru construcţii“ şi „lucrător în comerţ“.

Banii au venit numai în parte

Cursurile au fost făcute şi încheiate, iar banii – cheltuiţi. Însă când a venit momentul deconturilor, Bucureşti – Piatra-Neamţ, lucrurile au început să scârţâie.

„Suma de 385.628 de lei reprezintă rambursarea parţială a unor cheltuieli efectuate în cadrul proiectului PROFESSIO şi care nu ne-au fost returnate, conform contractului de finanţare. Bugetul alocat AJOFM Neamţ în cadrul proiectului a fost de 1.088.317 lei, din care am primit 702.689 de lei. Ne-am adresat instanţei de judecată întrucat pe cale amiabilă nu am avut succes“, a declarat Daniel Chirilă – directorul executiv al AJOFM Neamţ.

Care sunt şansele ca instituţia nemţeană să-şi recupereze banii, rămâne de văzut. Conflictul face obiectul unui dosar care se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, şi care are următorul termen în luna septembrie.

(Liviu ILIE)

1 COMENTARIU

  1. Aceste cursuri de reconversie profesionala sunt un rahat in ploaie, pentru piata muncii dar o adevara mana cereasca pentru cei care le organizeaza.

    In 9 din 10 cazuri cursatii se prezentau la prima lectie de curs aka deschiderea de curs cand primeau tot felul de materiale didactice, informatii si semnau diverse hartii fara sa le citeasca… dupa care nu-i mai vedeai pana la examenul final. Eventual erau adunati cu arcanul la unele ore de curs daca existau informatii ca sunt controale in zona.

    Astfel s-a ajuns ca in momentul de fata, in Romania, sa existe “electricieni” cu diploma si atestat profesional care monteaza NUL-ul in intrerupator si FAZA in lampa sau “lucratori in comert” care habar nu au sa vanda un produs, iar in momentul in care incerci sa poti o discutie de nivel tehnic se uita la tine precum broasca la inundatie si traind cu senzatia ca l-ai injurat de mama…

    Pe de alta parte, cei care au organizat astfel de cursuri s-au imbogatit din fonduri europene prin achizitie de material dicatic: laptop-uri de 10.000 lei / bucata, tablete de 4000 lei / bucata, multifunctionale de 80.000 lei / bucata, videoproiectoare, smartphone de 3000 lei / bucata, aplicatii software, buget de protocol, etc.

    Partea frumoasa este ca au ramas cu ele dupa finalizarea cursului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here