Acasă Social Vaccinurile pentru copii lipsesc iar din cabinetele medicilor de familie

Vaccinurile pentru copii lipsesc iar din cabinetele medicilor de familie

1629
0
DISTRIBUIȚI

Vaccinul care imunizează copiii împotriva a şase boli lipseşte din nou din cabinetele medicilor de familie. Dozele primite în luna iunie au fost epuizate, iar din acest motiv bebeluşii nu pot fi imunizaţi. În ultimul timp, medicii de familie au pri-mit prea puţine doze în comparaţie cu necesarul, astfel că ultima tranşă ajunsă în judeţ a acoperit doar 60% din necesar.

„Noi am înaintat deja o adresă la minister prin care am solicitat repartizarea unei noi tranşe de vaccin hexavalent. Deocamdată nu avem nicio informaţie cu privire la repartizarea vaccinurilor hexavalent în judeţ, aşteptăm“, a precizat dr. Roxana Pipirigeanu, şefa Serviciului epidemiologic din cadrul DSP.

De aproape doi ani au apărut disfuncţionalităţi în aprovizionarea cabinetelor medicilor de familie cu acest vaccin care-i apără pe copii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B şi poliomielitei. Dozele sunt trimise periodic de către Ministerul Sănătăţii Direcţiei de Sănătate Pu-blică, iar de aici sunt repartizate medicilor de familie în funcţie de solicitările făcute. Acum, medicii de familie aşteaptă dozele necesare.

„În acest moment nu mai avem, pe stoc, vacci-nul hexavalent. Au fost vaccinaţi în luna iunie toţi copiii de pe lista mea“, a spus dr. Mariana Ciobanu, medic de familie în comuna Mărgineni. Medicii spun că problema este de aprovizionare. Cele două fabrici care produc acest vaccin şi care se află în Franţa şi Belgia nu reuşesc să facă faţă comenzilor din toată Europa, iar dacă comenzile de la MS nu sunt făcute la timp, apar sincope în aprovizionare.

Celălalt vaccin lipsă din cabinetele medicilor de familie este antitetanosul.

Dacă în cazul vaccinului hexavalent, DSP a anunţat că va distribui doze noi medicilor de familie după ce MS va trimite în teritoriu o nouă tranşă, în cazul vaccinului antitetanic, medicii infecţionişti aşteaptă ca Unifarm, unicul distribuitor, să-şi refacă stocurile. „Mai demult, astfel de vaccinuri nu lipseau din cabinetele noastre. Acum, suntem nevoiţi în cazul unor persoane care ajung la dispensar cu plăgi, să le tri-mitem la spital pentru efectuarea vaccinului antitetanos“, a mai spus dr. Mariana Ciobanu.

Serul antitetanos se administrează pentru a introduce în organism anticorpi gata formaţi care să lupte cu infecţia. Singura instituţie din România care producea astfel de vacci-nuri era Institutul Cantacuzino, care acum şi-a diminuat producţia.

Probleme sunt şi cu vaccinul care ar trebui admi-nistrat copiilor de 14 ani.

(Maria NISTOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.