Acasă Social Vasile Panaite vrea să trezească oraşul la viaţă

Vasile Panaite vrea să trezească oraşul la viaţă

5678
4
DISTRIBUIȚI

Absolvent al Facultăţii de Teologie ortodoxă, Vasile Panaite a produs un şoc în administraţia publică locală de când a păşit pe această scenă. În 2004, la 33 de ani neîmpliniţi, a fost cel mai tânăr primar ales.  A simţit că viitorul tinerilor în administraţie depinde de reuşita lui. Aşa că a studiat mult, a devenit licenţiat  în contabilitate şi specialist în administraţie şi, în două mandate, a reuşit să schimbe radical faţa comunei Dragomireşti. O perioadă, a fost prefect al judeţului iar acum şi-a propus să se pună în slujba pietrenilor. Obiectivul său: să scoată oraşul din amorţire.

***

– De ce primar în Piatra-Neamţ?

– Trăiesc de mai mult timp în Piatra-Neamţ. I-am cunoscut şi perioadele mai rele şi perioadele mai bune. Din păcate, de ceva vreme, oraşul nu e într-o evoluţie pozitivă. Şi mi-aş dori tare mult să schimb asta. Oraşul stagnează. Ori, fiecare dintre noi are nevoie de o revoluţie şi-o evoluţie în locul în care-şi duce viaţa. Chiar şi-acasă, simţi uneori nevoia să dai cu o mână de var într-o cameră, ca să schimbi ceva, să ieşi din monotonie, să ţi se retrezească tot cheful de viaţă. A fost o vreme în care oraşul avea o dinamică deosebită. Acum s-au redus foarte mult motoarele. Managementul din perioada 2004 – 2011 a dus la dezvoltarea acestui oraş. N-are rost să ne ascundem, s-au făcut lucrări şi lucruri pe care le invidiau jumătate de ţară. Cealaltă jumătate le aprecia. Eram un model pentru toată lumea. Iar localnicii beneficiau şi ei de toată această efervescenţă.

Eu pot să rezolv problemele acestui oraş. Le ştiu dar nu vin doar cu o înşiruire a problemelor. Eu vin şi cu soluţii. În cel mult o lună de zile voi finaliza proiectul programului de guvernare locală pe care îl voi propune pietrenilor. Vin cu soluţii pragmatice. Şi dinamice, pentru a nu fi daţi peste cap de evoluţia legislativă, de modificările în domeniul finanţelor (ce pot fi anticipate, dacă ai suficientă experienţă).

În plus, nu vreau să fiu un primar care merge într-un cartier şi astupă două gropi. Eu vreau să fiu un manager bun pentru acest oraş.

– Aveţi condiţiile la Piatra-Neamţ pentru a aplica aceste soluţii. Sunt bani?

– Fac o paralelă. În 2004, comuna Dragomireşti era la pământ. Era una dintre cele mai sărace comune din judeţ. Acum arată cu totul altfel. Iar în perioada de criză, comuna Dragomireşti era pe locul al doilea sau al treilea la investiţii pe cap de locuitor din Moldova. În anii de criză, nu în anii buni. Şi s-au făcut lucrări importante şi de calitate. Îndrăznesc să spun că lungimea totală a drumurilor modernizate în Dragomireşti este mai mare decât lungimea drumurilor mo-dernizate din Piatra-Neamţ. Şi au fost lucrări de calitate care nu au mai necesitat intervenţii ori reparaţii deşi unele sunt mai vechi de zece ani.

Într-adevăr, bugetul oraşului este grevat de nişte rate la bănci, dar creditele acestea nu înseamnă totul. Vârful de plată a trecut, de acum ratele încep să scadă. Plus că se pot face reeşalonări…

Bugetul anual al Primăriei Piatra-Neamţ este în jur de 20 de milioane de euro. Nu este foarte mult, dar nici puţin. Eu zic că se pot face multe lucruri. V-aş răpi prea mult spaţiu cu exemplele pe care le am la îndemână. Voi reveni mai târziu. Atâta doar vreau să precizez că tot ce voi face va fi de calitate.

– Am putea scăpa de sindromul „să faci ca să fie făcut“?

– Nu spune nimeni să faci 25 de kilometri de drum într-un an. Fă zece. Fă cinci. Într-un mandat de patru ani, ajungi la douăzeci de kilometri. Dar să le faci impecabil. Moder-nizarea drumului implică, în viziunea mea, nu numai suprafaţa asfaltată. Totul: amenajările adiacente, spaţii verzi, trotuare, căi de acces pentru persoanele cu cărucioare, canal tehnic pentru cabluri şi pentru accesul la reţelele din subsol. Ăsta mi se pare un lucru foarte important, ce a fost neglijat până acum. Când apare o avarie e important să ai acces uşor la reţeaua afectată. Nu te apuci să tai tot oraşul! Intru într-o zonă de acces şi intervin. Totul se poate face civilizat astfel încât foarte puţini să fie cei afectaţi. Tehnica din ziua de azi ne permite astfel de soluţii. Iar cheltuielile pentru realizarea acestor modernizări n-ar fi deloc mari. Dacă veţi avea curiozitatea să detaliem acest subiect o să vă daţi seama cât de mult poate progresa oraşul acesta cu bugetul pe care-l are la dispoziţie. Chiar se pot rezolva odată pentru cel puţin 20 de ani probleme care ne afectează periodic.

– Ei, pentru asta trebuie să-i convingeţi şi pe cei de la Apa Serv şi pe toţi ceilalţi care au infrastructură în subsol să lucreze în acelaşi timp şi în aceeaşi zonă…

– Sunt în stare să-i aduc la aceeaşi masă şi să-i determin să lucrăm împreună În perioada în care am fost prefect am reuşit prin negocieri să ajung la o serie de decizii comune cu alte instituţii, în cazuri ce păreau blocate de ani de zile. Am capacitatea asta. E mai uşor să cauţi scuze decât soluţii, dar eu nu-s genul ăsta de om. Caut soluţia, pun interesul general în faţă, şi rezolvăm situaţia! Nu singur! Oamenii trebuie să se simtă angrenaţi şi să fie angrenaţi în luarea deciziilor şi rezolvarea problemelor.

***

Inevitabil discuţia a lunecat apoi spre buget, cote, încasări, defalcări, costuri, estimări, o mulţime de chestii de specia-litate în care Vasile Panaite pare să se simtă ca peştele în apă. Eu nu. Discuţiile cu Vasile Panaite vor continua. Deocamdată am remarcat obsesia pentru calitate. Indiferent dacă se referă la diferite investiţii, la documentaţii pentru obţinerea de finanţări europene pentru proiectele ce ar putea schimba faţa oraşului sau la oamenii care lucrează în administraţie. Peste tot cere calitate. De ce? „Vreau să rămân în memoria colectivă. Peste ani, să mă pot plimba cu nepoţii prin oraş şi când mă-ntâlnesc cu oamenii să-şi scoată pălăria şi să spună «Vă salut, domnule Primar!» Iar nepoţii mei să poată spune, cu mândrie (nu din cea neortodoxă), «Măi, ce lucruri a făcut bunicul meu!» Am trăit gustul ăsta în Dragomireşti şi ştiu ce vă spun“.

(Corneliu CALIN)

4 COMENTARII

  1. Îmi doresc din partea celor care candidează la postul de primar să văd niște proiecte SMART.
    Nu cred că-mi doresc prea mult.
    Și poate că n-ar fi rău ca cei care promit în campaniile electorale să-și și asume promisiunile.

  2. Bugetul poate crește prin atragerea investițiilor. Din păcate Piatra Neamț, este praf la capitolul industrie, ori fără producție înseamnă numai comerț și servicii. Turismul este foarte slab reprezentat, iar cei care vin in Piatra Neamț și pun întrebarea – unde ne putem relaxa, distra, în acest oraș, nu prea au răspunsuri.
    S-a furat prea mult in ultimii 29 de ani, și revenirea este aproape utopică.
    Îi urez succes și putere de muncă lui Panaite, dar un singur om, oricât de bine intenționat ar fi, nu poate face mare lucru.

  3. Fii onest domnule candidat la Primărie și spune ne câți bani ai câștigat, cu firmele tale, din afacerile cu statul. În rest vorbești frumos și ne aburești la fel de frumos.În materie de plotică, în câte partide ai fost?

    • Subscriu la acest mesaj, stiu personajul din acest articol personal, DNA ar avea ceva activitate cu SRL-urile lui si cele ale “cunostintelor” (trecand pe la toate partidele) daca s-ar dori.

      Ghita are perfecta dreptate in toate aspectele la care se refera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.